Podnikatelé stráví celý 1 týden v roce vyplňováním hlášení o DPH

28.11.2014 19:57

Kvůli novele o DPH, která nedávno prošla Poslaneckou sněmovnou, stráví podnikatelé celý jeden týden v roce vyplňováním hlášení pro finanční úřady. Podle Ministerstva financí by měl podnikatelům tento úkon zabrat „pouze“ 3,5 hodiny měsíčně. To však za celý rok činí 42 hodin, což je délka pracovního týdne typického zaměstnance.

Novela mimo jiné zavádí povinnost podnikatelů od začátku roku 2016 podávat každý měsíc kontrolní hlášení o firemním obratu finančnímu úřadu. Za nesplnění této povinnosti jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Podle ředitele Centra ekonomických a tržních analýz Aleše Roda patří tato regulace mezi aktivity státu, které názorně ukazují, jak si státní úředníci zlehčují svoji práci. „Místo aby se úřady zaměřily na bílé koně zainteresované v desítkách firem, tak plošně zavedou regulaci, díky které mají o pracovní náplň postaráno. Toto řešení je pro ně daleko jednodušší, než hledání skrytých problémů,“ prohlásil Rod.

Podle Josefa Šímy, rektora vysoké školy CEVRO Institut se jedná o „legální“ způsob šikany současných podnikatelů. „Vláda svými kroky odrazuje podnikatele od toho, aby na sebe vzali riziko a pustili se do nových projektů. V důsledku toho dnes vidíme spíše neúspěšné podnikatele přisáté ke státním rozpočtům, než neohrožené start-upy usilující o to, aby udělaly díru do světa,“ řekl Šíma.

S novelou nesouhlasí ani někteří politici. Podle exministra financí Miroslava Kalouska zatíží tato novela zejména drobné podnikatele, přičemž ti velcí ji ani nepocítí. „Jen budeme předstírat, že bojujeme s daňovými úniky,“ podotkl Kalousek.

Vedle důsledků novely zákona o DPH patří mezi související problémy českého podnikatelského prostředí také přehnané daňové kontroly. Ty mohou být nepříjemné zejména pro začínající podnikatele, kteří nevykazují adekvátní příjmy a uplatňují si vrácení DPH.

Podle člena prezidia Komory daňových poradců ČR Jiřího Nesrovnala je v současné době běžné, že v rámci boje proti daňovým únikům jsou častěji a ve větší intenzitě prověřovány situace, kdy poplatník například v oblasti DPH vykazuje „nadměrné“ odpočty.

Problémem je zejména plošnost daňových kontrol. „Osobně nemám nic proti boji s daňovými úniky. Nicméně postupy finančních úřadů by měly být selektivní, aby skutečně dopadaly na daňové podvodníky. Kobercové nálety, které mohou dopadat i na poctivé občany a podnikatele, kteří se pouze snaží orientovat v našem složitém daňovém systému, nejsou dobrým řešením,“ dodal Nesrovnal.

Podle předsedy Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřicha Dandy by měl stát nechat začínající podnikatele alespoň jeden rok bez kontroly. „Ačkoliv si uvědomuji, že může dojít k daňovým únikům, s těmito kontrolami kategoricky nesouhlasím. Pokud vykáže začínající firma po roce fungování nesrovnalosti v účetnictví, pak je teprve namístě kontrola. Ale měla by tu být nějaká doba, po kterou stát nebude do jejího podnikání zasahovat,“ uvedl Danda.

V kategorii „regulace podnikání“ se Česká republika dle nejnovějšího indexu ekonomické svobody umístila na 131. místě.

Kontakt

Právní a daňové poradenství v.o.s.

info@pravoadane.cz

Italská 1202/12
vchod z ulice Římská 30
120 00 Praha 2 Vinohrady

+420 245 501 031

Vyhledávání

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno RN